10. maaliskuuta 2016

Omakotitalon plussat.....ja miinukset puntarissa!

Tänään siivoillessani mietin tätä omakotitalo-elämää.
Minusta tuntuu etten oikein ole omakotitalo-ihminen.
Puntaroin mielessäni omakotitalon plussia
ja miinuksia.
Plussaa omakotitalossa (neljän koiran kanssa)
on ehdottomasti se, että saa päästää koirat ulos
 ovesta aidatulle pihalle, 
aito takkatuli on ihana...
ja tietysti omakotitalossa on se oma rauha.
Miinuksia löydänkin jo enemmän...
kesäisin nurmikonleikkuu, talvisin lumityöt,
en todellakaan ole puutarhaihmisiä ja 
kuten jo aiemmin olen jossakin postauksessa kertonut,
inhoan lumitöitä.
Tiedän, että se on hyvää hyötyliikuntaa, mutta
en vaan pidä siitä.
Talvella kovilla pakkasilla asuminen kallista,
sähkölämmitys maksaa maltaita. Vaikka meillä
pääosin lämmitetään puilla on välillä
vaan ihan pakko laittaa patterit päälle.
Saunakin on meillä täällä melko turha, emme juurikaan
pidä sähkösaunasta ja käytämme sitä todella harvoin.
Emme kohta tarvitse näin paljon tilaa, kun 
tytärkin muuttaa omilleen.
Omasta pihasta, nurmikonleikkuusta ja
takkatulesta saamme nauttia tuolla mökilläkin,
joten olen miettinyt, onko tämä asumismuoto sittenkään meille?
Mökillä myös puusauna lämpenee joka ilta.

Mies tykkää touhuta kyllä tuolla tallissaan, mutta
sekin tuntuu täyttyvän pikkuhiljaa romusta ja roinasta.
Omakotitalossa on pihatyöt ja pitää huolehtia,
ettei talo pääse rapistumaan, meillä edessä ulkovuorauksen maalaus.
Tuntuu, että kokoajan olisi jotakin rempattavaa...tämä ei tule koskaan
valmiiksi ja meilläkin huoneita jo rempattu useaan otteeseen.Tällaisia mietteitä täällä tänaan siivouspäivän lomassa!19 kommenttia :

 1. Ihanat kuvat!
  Mä niiiin unohdin, mitä sä miinustit ja lisäsit ;-)

  Suloista loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 2. Ihanat kuvat, 💟
  Kuule, onpas ihana lukea että joku muukin miettii asumismuotoaan. Kaksi rahareikää meilläkin, kun on talo ja mökki. Voikun ne vois yhdistää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3
   Miehelle en ole uskaltanut tätä vielä ehdottaa, mutta kyllä yksi työmaa eli tuo mökki riittäisi.

   Poista
 3. Omakotitaloasujana keksisin tuonne plussalistalle aika monta asiaa vielä; ei seinänaapureita, kukaan ei valita melusta tai et itse kärsi siitä, remppaat juuri sitä mitä ja milloin ITSE haluat, kuluissa voit itse vaikuttaa (vesi, sähkö, jäte).
  Maksa naapurin teinille lumitöistä, win-win!
  Meillä ei ole takkaa, joten siitä ilosta kannattaa nauttia, olen kade ;-)

  Toisaalta jossain välissä tilaa lienee auttamattomasti liikaa, mutta helppohan sitä on sitten vaihtaa pienempään ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on totta, etta meluta saa kyllä rauhassa, apurissa asuu meitä vanhempia ihmisiä, joten ei ole teiniä jonka voisi palkata lumihommiin.
   Mahduttaisiin kyllä hiukan pienempäänkin asuntoon.

   Poista
 4. Me yhdistimme mökin ja omakotitalon. Teimme mökkiin laajennuksen ja asumme nyt mökkitalossamme:) Enkä vaihtaisi tätä pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on ihan loistoidea! Meillä mökki niin pieni ja ei le rakennusoikeutta joten ei oikein onnistu.
   Mutta ihana idea olisi!

   Poista
 5. Tuttuja mietteitä täälläkin. Kuuluu kai tähän vaiheeseen kun lapset on kohta muuttamassa kotoa pois. Meilläkin on mökki, jossa tulee vietettyä kesällä melkein kaikki lomat ja viikonloputkin. Omakotitalon pihaa ei juuri ehdi enää hoitaa ja kiinnostuskin on vähän lopahtanut. Ja todella ne lumityöt talvella ja loputon lehtien haravointi syksyllä! Ei vaan aina jaksaisi. Ja vuosi vuodelta asuminen varsinkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa tulee todella kalliiksi. Olen alkanut katselemaan myytäviä uudehkoja kerrostaloasuntoja "sillä silmällä", että joskus muutettaisiin takaisin kerrostaloon. Olisi asuminen aika huoletonta ja helppoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen minäkin ajatellut ja eihän nuo lapset edes joka viikonloppu kotna käy ja yhden tai pari yötä nukkuu missä vain,
   mielestäni ei tarvitse olla omaa huonetta.

   Poista
 6. Me asutaan isohkossa taloyhtiössä jossa kiinteistöhuolto huolehtii ruohonleikkuut, lumenluonnit, haravoinnit... Ollaan supertyytyväisiä tähän koska kumpikin tekee vuorotyötä. Lisäksi on mökki, joka vaatii huomionsa, joten tämänhetkinen asuntotilanne on precis meille :) ( Meilläkin on villakoira ilonamme/riesanamme ;) )Ymmärrän hyvin tuskaillut ok-taloiluun.
  -Suvikki-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tuo olisi niin ihanaa, että joku hoitaisi homman automaattiesti. Meilläkin mies tekee pitkää päivää ja minäkin tulen talvella sen verran myöhään kotiin, että ei nuo lumihommat jaksheti innostaa!

   Poista
 7. Niin tuttuja mietteitä! Mehän kävimme syksyn ja tammikuun aikana lukuisissa esittelyissä katsomassa rivari- ja kt- kohteita. Meidän hintahaaruksn kohteet olivat kaikki paljon huonompia, kuin nykyinen kotimme, joten päätimme pysyä tässä ainakin toistaiseksi:)
  Rahaa omakotitaloon uppoaa koko ajan ja lumityöt on syvältä. Muuta negatiivista en enää itse tästä löydä eli asuntonäyttelykierros teki hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi kyllä hyvä hiukan kierrellä eri vaihtoehtoja katsomassa ja voi olla että niin voi hyvinkin käydä, että se nykyinen on se paras!

   Poista
 8. Totta, omakotiasumisessa on plussat ja miinukset. Näin neljän pojan ja yhden miehen vaimona tuntuu, että tilaa tarvitaan, kun on näin iso porukka...Pojat pitää niin kovaa ääntkin, että ei voitas asua muualla...Pikkuporukalla varmaan vois ajatella muunkinlaista asumista. Ihanaa viikonloppua! Ps. Kauniita ruusuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vain kaksi lasta ja toinen jo asuu omillaan, toinenkin sanoo muuttavansa pois heti kun opiskelupaikka löytyy...nuo nelijalkaiset ovat nyt se hankaluus...neljä koiraa remmissä ei ihan helppo nakki kun ovat tottuneet olemaan vapaana!

   Poista
 9. Niin olen minäkin miettinyt... asuimme melkein 10 vuotta omassa talossamme (rak. 1925)... ja sitten erottuamme asuin pari vuotta uudessa paritalossa, jossa ei ollut kuin pieni nurmikkopläntti ja sit ihana iso koko talon levyinen terassi ja soraa pihalla... ei paljon pihatöitä... sit asuin pari vuotta kaamean isolla tontilla olevassa rintamamiestalossa ja ihan hirveästi nurmikon leikkuuta sun muuta tylsää pihahommaa... sen takia vaihdoin jälleen asuntoa... nyt vuoden asunut hiukan pienemmällä tontilla olevassa vanhassa (1928) paritalossa ja nurmikkoa leikkaan 2,5 h... Joten myös täällä on mietinnässä et jos muuttaisi rivitaloon (pienellä pihallla) ja hankkisi vaikka siirtolamökin... kerrostaloasujaksi minusta ei ole... ja lasten takia tietty pitää pohtia näitä juttuja : )

  VastaaPoista