27. lokakuuta 2017

Eilen oli...




...sämpyläpäivä!






Eilen aamuvuorosta tullessani alkoi tehdä mieli tuoreita sämpylöitä.
Laitoin taikinan nousemaan ja sillä aikaa olikin hyvä ottaa
pienet päivänokoset.

 Kun leivon pullaa tai sämpylöitä en malta nostattaa taikinaa tarpeeksi.
Nyt, kun olin päivänokosilla taikina nousi kuin varkain ja
oli juuri sopivaa leivottavaksi kun nokosiltani heräsin.

Sämpylöistä tuli kivan näköiset, kun painoin niihin kevyet kuviot omenalohkojalla.

Tällä samalla reseptillä voi leipoa esim. Halloweeniin "kurpitsasämpylöitä"
lisäämällä taikinaan hiukan kurkumaa ja painamalla hiukan vahvemman kuvion
nostatetun sämpylän pintaan.


Sämpylät (18 kpl)

5dl maitoa
1,5 tl suolaa
2rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
3dl kaurahiutaleita
n. 7dl sämpyläjauhoja
1/2 dl margariinia sulatettuna

Sekoita lämmitettyyn maitoon kuivahiiva, suola, sokeri, margariini ja kaurahiutaleet.
Sekoita hyvin ja lisää pikkuhiljaa sämpyläjauhot.
Jätä taikina mielellään hiukan löysäksi ja jauhota pinta.
Nostata taikina kunnolla, niin että se on kaksinkertainen.
(Tässä välissä voit ottaa vaikkapa ne nokoset!)

Lisää taikinaan hiukan jauhoja leivottaessa ja pyörittele
18 sämpylää pellille.
Nostata sämpylät pellillä liinan alla vielä toiseen kertaan...
sillä aikaa uuni lämpenee.

Voitele sämpylät maidolla ja laita päälle kaurahiutaleita.

Paista 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi.

Sipaise lämpimän sämpylän päälle voita ja nauti kylmän maidon kanssa!

Mukavaa viikonloppua kaikille!


8 kommenttia :

  1. Naminam!
    Ihanaa viikonloppua sinulle Marita ❤️

    VastaaPoista
  2. Oi miten herkullisen näköisiä, omatekoiset sämpylät on ihan parhaita. ~Katja

    VastaaPoista
  3. Oi onko parempaa olemassakaan kuin lämmin leipä?! <3 Meilläkin on taas alettu leipomaan leipiä ja sämpylöitä viilenevien säiden myötä. Jännä miten sitä kaipaa erilaista (lohtu)ruokaa syksyllä ja talvella kuin kesällä :)
    Ihanaa talvista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos minulta kysytään niin ei ole! Anoppini leipoi aikoinaan maailman parhaat sämpylät. Leipoi niitä usein kun tiesi että tulemme kylään...pellillinen menikin siltä istumalta. Itse en niin hyviä osaa tehdä, mutta ihan syötäviä tuli näistäkin!
      Olen huomannut saman, että kun ilmat viilenee tulee käytettyä uuniakin enemmän ja useimmiten siellä jotain leipomusta paistuu!

      Poista
  4. Onpa muhkeita sämpylöitä!
    Leppoisaa viikonloppua!

    VastaaPoista